Inspiratiebronnen en drijfveren 

Het abc van mijn persoonlijke inspiratiebronnen en drijfveren.

Opgroeiend in een arbeidersgezin in de jaren 50 van de 20e eeuw, overzichtelijk, vertrouwd en rust zijn de trefwoorden. Een tijd waarin buitenspelen normaal was, al het speelgoed in een doosje paste en ik me niet afvroeg of er iets meer was, of iets anders zou kunnen; het was goed zoals het was.

Een katholieke meisjesschool, een vader zonder geloof met basisnormen en waarden, en een broer met het syndroom van Down, een mongooltje zoals toen de benaming was. En geen blij kind, maar agressief en moeilijk te verstaan. Dat waren ingrediënten die later mijn keuzes beïnvloedden, vaak onbewust. Reactiepatronen ontstaan en geworteld in mijn beginjaren.

Vragend is de levenshouding die ik meebracht, waarom wordt een stoel, stoel genoemd en hebben ze niet de tafel als stoel benoemd en de stoel tafel. Ik proefde van de cactusmelk, dat niet te drinken was en hield mijn nagel in een vlammetje; dat was immers dood materiaal. En later was de vraag: waarom zijn er kinderen met een beperking? Het hoofdmotief van de scholingsjaren aan de academie "De Wervel" te Zeist waar ik de antroposofie ontmoette.

De antroposofie, een weg tot zelfkennis en van de wereld; ze helpt om midden in de wereld te staan en praktisch vorm te geven een een spirituele levenshouding . Die spirituele levenshouding die open staat voor stromingen zoals het boeddhisme. De aandacht en rust die de Boeddha ontwikkelde en doorgaf aan zijn volgelingen, ik heb er bewondering voor. Zoals de christelijke oorsprong en de tien geboden eigenlijk heel simpele richtlijnen zijn, die in essentie de kwaliteit van je leven kunnen bepalen en/of richting geven.

Share on Facebook

print deze pagina...

Bondgenoten Onderweg 2006-2021